Kötü şeyler olur. Kötü şeyler olduğunda bütün dünyada hemen herkes hükûmette doğru insanlar yer aldığı takdirde sorunu çözebileceklerini varsayar. Fakat böyle bir varsayımın hiçbir makul nedeni yok. Hükûmet en fazla bir araçtır. Bazı amaçlar için etkili bir araç olabilir fakat her amaç için iyi bir araç olduğunu düşünmenin hiçbir gerekçesi yok. Hükûmet bir çekiç ise her sosyal, ekonomik veya ahlâkî sorun bir çivi değildir. Ayrıca çocuklarımıza destek olması amacıyla verdiğimiz güç ve yetkilerin onların aleyhine kullanılma ihtimaline karşı temkinli olmamız gerekir.
Bazen en iyi çözüm özgürlüktür. İnsanlara seçme özgürlüğü tanımak, genellikle kaos için bir reçete olarak görülür. Zira çoğumuz, toplumu bilgisayarda bir işlemcinin her şeyi kontrol etmesi gerektiği yoksa her şeyin alt üst olacağı şeklinde görme yanılgısına kapılırız. Toplum böyle değildir; daha çok bir ekosistem gibidir. İyi, başarılı, müreffeh bir düzen her şeyden sorumlu tutulacak birine ihtiyaç duymadan ortaya çıkar. Aynı zamanda, İskoç iktisatçı Adam Smith’in bize öğrettiği gibi insanlar bizim memnuniyetimiz için satranç tahtası üzerinde dolaştırılan piyonlar değildir.

Liberteryenizm 105 soruda özgürlüğün neden sorunlarımızın çözümü için en iyi yol olduğunu özlü bir şekilde açıklamaktadır.

https://liberte.com.tr/liberteryenizm-jason-brennan